ArDO: Yes we want Lebanon to be the Switzerland of the East and Beirut the Paris of the East

 

FÖRINTELSEN VI BÖR MINNAS FÖR ALLTID

 

 Max Safir är en av dem överlevare från förintelsen som själv kan vittna och berätta om de grymheter som skedde under andra världskriget.

20170128

     Fredagen den 27 januari är det förintelsens minnesdag.  Förintelsens dag är en högtid då vi påminner oss om det som hände för drygt 70 år sedan. En internationell dag för att hedra alla de som föll offer för nazisternas mord på sex miljoner försvarslösa judar under andra världskriget. En minnesdag som uppmärksammas på flera håll i landet och övriga världen. I Tyskland hålls en minnesceremoni vid riksdagen i Berlin och i Stockholm anordnades en minnesceremoni på Raoul Wallenbergs torg och i Göteborg högtidshölls minnen av Förintelsens offer med en manifestation. I Sveriges riksdag håller man där årligen en minneshögtid, där talade den välkända överlevaren Max Safir. Överlevarna och ögonvittnena kan snart inte med egna ord berätta om förnedringen, skräcken och ondskan. Max Safir är en av dem överlevare från förintelsen som själv kan vittna och berätta om de grymheter som skedde under andra världskriget. Max Safir genomled mer än fem långa år grovt förtryck från det att tyskarna tog honom till ett arbetsläger i Polen 1940 till dess att han befriades av amerikanska soldater ur koncentrationslägret i Ebensee i Österrike 1945. Den undernärda 21 årige Safir vägde då 21 kg och kunde återhämtade sig i olika sjukhus i Europa och sedan i Israel. Safir flyttade till Sverige 1955 och har skrivit boken ”Bästa Herrn  -Låt mig få Leva”.

     En av de kyrkor som uppmärksammar förintelsens dag är Livets ords församling i Uppsala. Anledningen till det är att antisemitismen breder ut sig igen i Europa och att det finns fortfarande de som förnekar att förintelsen hänt, vilket är allvarligt. Därför känns det angeläget. Vi får aldrig glömma det som hänt och vi måste göra allt vi kan för att det inte ska hända igen, säger Ulf Cahn, Ledare för Förenade Israelsamlingen, och Janne Blom andrapastor från Livets ord. En av de överlevare från förintelsen och som var gästad talare på minnesdagen i Uppsala var Tobias Rawet.

     Årets Förintelsens minnesdag är den tolfte. FN instiftade dagen 2005 för att det var just den 27 januari 1945 som förintelselägret i Polska Auschwitz-Birkenau befriades. Flera miljoner människor mördades i nazisternas förintelse- och koncentrationsläger. Den största gruppen var judar, men också kristna polacker, homosexuella, motståndsmän, kvinnor, funktionshindrade och krigsfångar mördades. Dessa människor som av nazisterna utsetts som mindre värda, och i deras ögon var de inte värda att leva.

     I koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau är minnet av de grymheter som utspelade sig är starkast. Här mördades uppemot 1,5 miljoner judar av nazisterna under andra världskriget.  Auschwitz var Nazitysklands största dödsläger och är idag själva symbolen för förintelsen av sex miljoner judar. Förintelselägrets rum är fyllda med skor, väskor, glasögon och hår och har blivit ett museum för miljontals besökare årligen från hela världen.

Artiklarna som publiseras på denna sida representerar enbart dess författares åsikter och inte webmaster åsikt