ArDO: Yes we want Lebanon to be the Switzerland of the East and Beirut the Paris of the East

 

Specialist in Arameiska history


Den Arameiska örnens ursprung & utveckling genom tiderna

2011-04-12

 

Många har undrat varifrån vår rödgula arameiska flagga fått sin örn-symbol ifrån. Alla berättar lite olika versioner och teorier gällande detta ämne. Jag tänkte sprida lite ljus över varifrån den kommer ifrån. Dessutom ska jag filtrera bort fakta från myter och lögner.

Varifrån kommer den?

Flaggan är baserad på en örnsymbol som kallas för en ”bevingad solskiva”. Denna bärs upp av 3 mystiska okända figurer som är avbildade på en sk stele som idag finns bevarad i nationalmuseet i Halab/Aleppo i Syrien. Denna och andra arkeologiska fynd upptäcktes av den tyske arkeologen Max Von Oppenheim då han och hans team utförde utgrävningar i den antika arameiska staden Gozana (moderna Tell Halaf, utanför Hassake i Syrien). Vissa har dock hävdat att det var den franske Andre Dupont Sommer som grävde i Gozana, men detta är helt fel.

Stelen upptäcktes 1911 i den Arameiska kungen Kapparas palats. Han styrde någonstans under 900 eller 800-talet f.kr (Enligt William Foxwell Albright mellan ca 950-875 f.kr). 

Gozana var huvudstad i det Arameiska kungariket Bit Bahiani som omnämns av de forntida assyrierna. Bit Bahiani var en självständig Arameisk stadsstat mellan ca 1200-808 f.kr. År 894 f.kr nämner den assyriska kungen Adad-Nirari II den i sitt arkiv som en arameisk statsstat som är skatteskyldig till det assyriska riket. Från någonstans mellan 808/810 – 706 f.kr faller staden Gozana och andra städer i Bit Bahiani i händerna på de forntida assyrierna.

Trotts att Kapparas palats och stelens arkitektur och stil snarare var hettitiska så var Kappara arame. Just pga av att han var en arame och stelen var i en arameisk kungs palats så använder dagens arameer/syrianer den som en nationalsymbol i modern tid sedan 1970-talets slut. 

Originalet från Kaparas palats i Gozana  (Tell Halaf)   

Här kan tilläggas att det finns arameiska organisationer och institutioner runt om i världen som dock använder den ursprungliga örnen med solen.

Dessa är bla

  • Arameiska Demokratiska Organisationen (ArDO) i Sverige

  • Arameiska Demokratiska Organisationen (ArDO) i Libanon

  • Arameiska Rörelsen för mänskliga rättigheten i Holland

  • Arameiska Ungdomsförbundet i Tyskland

  • Arameiska Frihetsorganisationen i Tyskland


Moderna modifieringar av symbolen

Örnens huvud i detta exemplar av Bahro Suryoyo från 1981 är nämligen rund som ni kan se.

Man kan se längst upp i de första numren av den arameiska/syrianska Sverige baserade tidsskriften ”Bahro Suryoyo”; att örnen är avbildad på samma sätt som originalet som är avbildad i den antika arameiska stelen från Gozana (Tell Halaf). Örnens huvud i detta exemplar från 1981 är nämligen rund som ni kan se. Man har även satt in bokstaven S mitt i solen som står för Suryoye"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Bahro Suryoyo 1982

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bahro Suryoyo 1983     

Senare gjorde man ännu en modifiering som i det ovan första utgåvan från 1982 då man ersatte solen med en fackla som brinner.

Varifrån kom iden om att ersätta den runda solen med en brinnande fackla?

Syrianska Riksförbundet i Sverige styrelse hade hade tagit fram iden om att modifiera örnen genom att sätta in en fackla där solen ursprungligen var.

 Flaggan i sin sista och nuvarande utvecklingsfas

I den moderna rödgula flaggan med örnen har man lämnat kvar halva solen och lagt en eldlåga där den övre delen av solen egentligen skulle vara (vilket man kan se om man jämför stelen med flaggan).

Man har även kapat benen på örnen. Dessutom så är stjärtfjädrarna reducerade från 8 till 4 stycken i den moderna örnen.

Moderna flaggan finns i olika variationer vad gäller den nedre delen där de 4 blommorna ursprungligen är avbildade i stelens relief. Den moderna flaggan består av 4 stjärnor med ett hål i mitten av de och ibland är det punkter som ska föreställa stjärnorna.

Vad gäller valet av de rödgula färgerna, så symboliserar den röda färgen blodet som våra martyrer har fått spilla medan den gula färgen representerar hoppet om framtiden.

Sedan 1983 hade Syrianska Riksförbundet i Sverige tagit initiativet att grunda en världsvid organisation för araméerna/syrianerna runtom världen, nämligen SUA (Syriac Universal Alliance) använt denna flagga som symbol som använder denna flagga ovan som som officiell symbol.

Ursprunget till den bevingade solskivan inom olika kulturer och civilisationer

 

Solförmörkelse

solnedgång

Den mest sannolika källan till avbildandet av solskivor inom olika antika kulturer tros vara solförmörkelser som den ovan eller ibland även solnedgångar.

Under hedniska tider så har himlafenomen inom astronomi och astrologi fascinerat de antika folkslagen att de kanske kan ha uppfattat solförmörkelser och solnedgångar som en gudomlig uppenbarelse eller en gudomlig gestalt och därmed avbildat de på olika sätt som bevingade solskivor i sina olika former och stilar inom sina olika respektive kulturella fornlämningar.

Många olika antika kulturer har avbildat en bevingad solskiva. Men de är avbildade på många olika sätt hos olika antika folkslag såsom araméer, egyptier, perser, sumerer och de forntida assyrierna m.fl.

Det är enbart det otränade ögat som inte ser skillnad på denna symbol nedan och den assyriska Ashur symbolen. Den persiska Ahura Mazda symbolen är dock närmare  den assyriska Ashur symbolen utseendemässigt. Men så är inte fallet med den arameiska den är långt ifrån både Ashur och Ahura Mazda både i stil  och utseende.

Jämför bilderna nedan

Gozana (Tell Halaf) (arameisk)

Ashur-symbolen (assyrisk)

Denna från Kapparas palats är inte ens i närheten av den persiska respektive assyriska avbildningen. Tex så är vingarna och stjärtfjädrarna helt olika mellan denna och den persiska respektive den assyriska.

Med andra ord så är inte den arameiska solskivans ursprung att söka i den assyriska Ashur symbolen.

Ahura Mazda-symbolen, persisk, från (den trespråkiga Behistun inskriptionen i Iran)

Dessutom har inte den assyriska symbolen fyra blommor under stjärtfjädrarna vilket däremot den arameiska har enligt stelen. De fyra blommornas betydelse vet man inte eftersom stele innehåller ingen inskription som förklarar örnens betydelse och inte heller blommornas symboliska betydelse.

Sumerisk


Egyptisk


Dessutom finns det en annan stele som upptäcktes i Til Barsip (i Syrien) som är precis såsom den som upptäcktes i Gozana/Tell Halaf.

Även om bilden ovan anger stelen från Til Barsip som Luvisk så vet man att det även levde araméer där under antiken.

Arameisk (från Sam’al, Bit Ya’di moderna Zancirli (Turkiet)

Bytet som tog av Hazael kung av Aram-Damaskus, men funnet i tempel på den grekiska ön Samos

Artiklarna som publiseras på denna sida representerar enbart dess författares åsikter och inte webmaster åsikt