ArDO: Yes we want Lebanon to be the Switzerland of the East and Beirut the Paris of the East
 

Aramese Beweging voor Mensenrechten (ABM)

Postbus 3762, 7500 DT AB Enschede Ė NL. E-mail: samaram@tiscali.nl

Persbericht                                                                                                                                    Enschede, 10 november 2006

Euro parlementariŽr neemt petitie van ArameeŽrs in ontvangst

 ENSCHEDE Ė  Op vrijdag 10 november organiseren St. Duurzame Solidariteit, het Wetenschappelijk Bureau Groenlinks, GroenLink Enschede en St. Samenwerkende Democratische Organisaties een debat over  Turkije en de voorwaarden die gesteld mogen worden aan Turkse toetreding tot de Europese Unie. Hierover kan in het gebouw van de Grote Kerk, aan de Oude Kerk te Enschede van 19.30 Ė 21.30 uur  met Euro ParlementariŽr, Joost Lagendijk gedebatteerd worden. Voorafgaand aan het debat, wordt door de Aramese Beweging voor Mensenrechten  (ABM) een petitie aan de Euro ParlementariŽr, Joost Lagendijk aangeboden, waarin aandacht wordt gevraagd voor de mensenrechtensituatie van de ArameeŽrs in Tur Abdin (Zuidoost-Turkije).

 Op 6 november jl. heeft een delegatie ABM een ontmoeting gehad met premier Balkenende  tijdens zijn campagnebezoek in Rijssen. Tijdens de ontmoeting met premier Balkenende heeft ABM samen met de Landelijke Aramese Federatie een petitie aangeboden aan premier Jan Beter Balkenende om aandacht te vragen voor de wijze waarop de Aramese minderheid in Turkije systematisch onderdrukt wordt.

 ArameeŽrs

ArameeŽrs komen van oorsprong uit het gebied dat grofweg ligt tussen de Eufraat en Tigris (het oude Aram Nahrin). Dat gebied is in de vorige eeuw verdeeld over Noord-SyriŽ, Zuidoost-Turkije en Noord-Irak. Zo zijn de oorspronkelijke ArameeŽrs hun 'thuisland' kwijtgeraakt. De christelijke ArameeŽrs voelden zich vervolgens overgelaten aan de islamitische heersers. De Arabieren hebben sinds de zevende eeuw na Christus hun gebieden in het Midden-Oosten langzaam uitgebreid. Zij hebben ze 'geÔslamiseerd'.

 De ArameeŽrs zijn uiteindelijk door Turken en Koerden verdreven. De ArameeŽrs leven tegenwoordig verspreid over de hele wereld. De grootste Aramese gemeenschappen zijn te vinden in landen als Zweden, Duitsland, Verenigde Staten, AustraliŽ en Nederland. De ArameeŽrs belijden hun geloof in de Aramese taal. Aramees was lange tijd de belangrijkste taal in het Midden-Oosten. In Twente wonen ongeveer 15.000 mensen van deze christelijke minderheid

 Erkenning

In Turkije worden de ArameeŽrs niet als minderheid erkend en zij worden om hun geloof en etniciteit systematisch onderdrukt. De Aramese Beweging voor Mensenrechten  bepleit voor de erkenning van de volkenmoord door de Turkse regering, welke plaats heeft gevonden tijdens de Eerste Wereldoorlog en de erkenning van de rechten minderheden in Turkije. ABM probeert door haar lobbywerk met verschillende politici waaronder de leden van het Europese Parlement en de Nederlandse ParlementariŽrs aandacht te vragen voor de mensenrechten situatie van de Aramese minderheid in Turkije.

 Aziz Aygur, woordvoerder van de Aramese Beweging voor Mensenrechten (ABM)

 Voor de pers, niet voor publicatie

Voor eventuele vragen of opmerkingen kunt u mij overdag telefonisch bereiken op

mailen naar  samaram@tiscali.nl 


∑ Aramese Beweging voor Mensenrechten (ABM) ∑

Postbus 3762, 7500 DT  Enschede Ė NL. E-mail: samaram@tiscali.nl

ttp://www.paddan-aram.com

The articles published on this site represent the opinion of their writers and not the opinion of the webmaste