ArDO: Yes we want Lebanon to be the Switzerland of the East and Beirut the Paris of the East
 

Aramese Beweging voor Mensenrechten (ABM)

Postbus 3762, 7500 DT AB Enschede Ė NL. E-mail: samaram@tiscali.nl

Persbericht                                                                                                                                    Enschede, 6 november 2006

ArameeŽrs bespreken de mensenrechtensituatie met Premier Balkenende

ENSCHEDE Ė Op maandag 6 november komt Premier Balkenende naar Rijssen. De Aramese Beweging voor Mensenrechten (ABM)  en de Syrisch Aramese Federatie Nederland zullen in Rijssen een korte ontmoeting met de Premie Balkenende hebben. Het gesprek met Premier Balkenende zal hoofdzakelijk gaan over de erkenning van de genocide op de christelijke minderheden  in 19914/1915 en de mensenrechtensituatie van de Aramese christen in Tur Abdin (Zuidoost Turkije). Tevens zal de door de ABM en de Federatie een petitie aan de Premier aangeboden worden.

ArameeŽrs

ArameeŽrs komen van oorsprong uit het gebied dat grofweg ligt tussen de Eufraat en Tigris (het oude Aram Nahrin). Dat gebied is in de vorige eeuw verdeeld over Noord-SyriŽ, Zuidoost-Turkije en Noord-Irak. Zo zijn de oorspronkelijke ArameeŽrs hun 'thuisland' kwijtgeraakt. De christelijke ArameeŽrs voelden zich vervolgens overgelaten aan de islamitische heersers. De Arabieren hebben sinds de zevende eeuw na Christus hun gebieden in het Midden-Oosten langzaam uitgebreid. Zij hebben ze 'geÔslamiseerd'.

De ArameeŽrs zijn uiteindelijk door Turken en Koerden verdreven. De ArameeŽrs leven tegenwoordig verspreid over de hele wereld. De grootste Aramese gemeenschappen zijn te vinden in landen als Zweden, Duitsland, Verenigde Staten, AustraliŽ en Nederland. In Twente zijn 7500 ArameeŽrs neergestreken. De ArameeŽrs belijden hun geloof in de Aramese taal. Aramees was lange tijd de belangrijkste taal in het Midden-Oosten. In Twente wonen ongeveer 15.000 mensen van deze christelijke minderheid. Voor meer info zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Aramee%C3%ABrs

http://www.blikopnieuws.nl/bericht/15860

In Turkije worden de ArameeŽrs niet als minderheid erkend en zij worden om hun geloof en etniciteit systematisch onderdrukt. De Aramese Beweging voor Mensenrechten  en de landelijke Aramese Federatie bepleiten voor de erkenning van de volkenmoord door de Turkse regering, welke plaats heeft gevonden tijdens de Eerste Wereldoorlog en de erkenning van de rechten minderheden in Turkije. De Aramese organisaties proberen door hun lobbywerk met verschillende politici waaronder de leden van het Europese Parlement en de Nederlandse ParlementariŽrs aandacht te vragen voor de mensenrechten situatie van de Aramese minderheid in Turkije.

Aziz Aygur, woordvoerder van de Aramese Beweging voor Mensenrechten (ABM)

Voor de pers, niet voor publicatie

Voor eventuele vragen of opmerkingen kunt u mij overdag telefonisch bereiken op

of mailen naar  samaram@tiscali.nl 

http://www.paddan-aram.com

The articles published on this site represent the opinion of their writers and not the opinion of the webmaste