ArDO: Yes we want Lebanon to be the Switzerland of the East and Beirut the Paris of the East
 

Aramese Beweging voor Mensenrechten (ABM)

Postbus 3762, 7500 DT AB Enschede – NL. E-mail: samaram@tiscali.nl

Persbericht                                                                                                                                           Enschede, 1-11-2006                       

ABM lid, Jan Schaake voorzitter IFOR

Op de vierjaarlijkse Internationale vergadering van IFOR is Jan Schaake uit Enschede in Tokyo tot voorzitter gekozen

ENSCHEDE - Jan Schaake, de algemeen secretaris van Kerk en Vrede en tevens bestuurslid van de Aramese Beweging voor Mensenrechten (ABM), is tijdens de IFOR-council in Tokyo gekozen tot nieuwe voorzitter van de International Fellowship of Reconciliation (IFOR). Op de IFOR-COUNCIL die van 8-18 Oktober in Tokyo is gehouden, is een vernieuwd bestuur aangetreden, waarvan de Nederlander Jan Schaake de volgende vier jaar voorzitter zal zijn.
Jan Schaake is in het dagelijks leven Algemeen Secretaris van de Nederlandse tak van IFOR, Kerk en Vrede. Hij is al jaren consistent bezig de pacifistische traditie uit te dragen naar de Nederlandse (en nu dus Internationale) Vredesbeweging en aanpalende maatschappelijke terreinen.

 

De International Fellowship of Reconciliation dateert van de vroege 20e eeuw. In 1919 door Kees Boeke in Bilthoven opgericht nadat het initiatief tijdens het uitbreken van WOI, in augustus 1914, door een Brit en een Duitser was genomen; aanvankelijk christelijk, na 1960 interreligieus. Befaamde leden waren bijvoorbeeld Martin Luther King jr. en Adolfo Perez Esquival en Mairead Maguire (alle drie winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede).
 

De nu gehouden Council nam enkele belangrijke besluiten. Zoals het instellen van een internationale theologische werkgroep ter bestudering van de ethische en theologische vraagstukken rond de huidige ontwikkelingen op het gebied van oorlog en vrede; voorts een actieve uitwisseling van de theorie en praktijk die binnen de verschillende religies rond geweld en geweldloosheid bestaat en een aantal initiatieven tegen de voortschrijdende militarisering van Europa en Oost-Azie.
Nog een andere Nederlander gaat de komende vier jaar mee gezicht geven aan de Nederlandse inbreng in IFOR. Abe Thijs, bestuurslid Kerk en Vrede, werd benoemd in een bestuursbegeleidend Comité.

Aramese Beweging voor Mensenrechten is zeer verheugd met de benoeming van Jan Schaake tot voorzitter van IFOR en feliciteert hem mede namens de Arameeërs in Nederland met deze benoeming.

 

Aziz Aygur, woordvoerder van de Aramese Beweging voor Mensenrechten (ABM)

Voor de pers, niet voor publicatie

Voor eventuele vragen of opmerkingen kunt u mij overdag telefonisch bereiken op

mailen naar  samaram@tiscali.nl 

· Aramese Beweging voor Mensenrechten (ABM) ·

Postbus 3762, 7500 DT  Enschede – NL. E-mail: samaram@tiscali.nl

http://www.paddan-aram.com


Katholiek Nieuwsblad - Kort nieuws

Herdenking Syrisch-orthodoxe bisschop

maandag, 30 oktober 2006

Tussen de 3000 en 4000 Syrisch-orthodoxe gelovigen hebben zondagochtend in het Sint-Ephremklooster in Glane (Overijssel) aartsbisschop Julius Yeshu Çiçek van de Syrisch-orthodoxe Kerk herdacht. Dat meldde Aziz Aygur van de Aramese Beweging voor Mensenrechten. Çiçek overleed een jaar geleden in een hotel in Düsseldorf op 63-jarige leeftijd. En werd op 5 november 2005 bijgezet in het mausoleum van het klooster. Het bestuur van het klooster heeft op gezag van patriarch Mor Ignatius Zakka I van de Syrisch-orthodoxe Kerk van Antiochië bekendgemaakt dat Avgin Aydin uit de Verenigde Staten Çiçek opvolgt. De Syrisch-orthodoxe kerk heeft veel aanhang onder de 15.000 Arameeërs in Twente. (ANP)

http://www.katholieknieuwsblad.nl


 

 

Katholiek Nederland

Katholiek Nederland

 

Syrisch-orthodoxe aartsbisschop in Twente herdacht

30-10-2006

Hilversum (ANP) 30 oktober 2006 - Tussen de 3000 en 4000 Syrisch-orthodoxe gelovigen hebben gisteren in het Sint-Ephremklooster in Glane in Overijssel aartsbisschop Julius Yeshu Çiçek van de Syrisch-orthodoxe Kerk (S.O.K.) herdacht. Dat meldde Aziz Aygur van de Aramese Beweging voor Mensenrechten.

Uitvaart
Çiçek overleed een jaar geleden in een hotel in Düsseldorf op 63-jarige leeftijd. Hij werd op 5 november 2005 bijgezet in het mausoleum van het klooster dat geldt als de hoofdzetel voor Syrisch-orthodoxe gelovigen uit veel Europese landen. Vijftienduizend mensen woonden vorig jaar zijn uitvaart bij.

Opvolger
Het bestuur van het klooster heeft op gezag van patriarch Mor Ignatius Zakka I van de Syrisch-orthodoxe Kerk van Antiochië bekendgemaakt dat Avgin Aydin uit de Verenigde Staten Çiçek opvolgt.

Arameeërs
De Syrisch-orthodoxe kerk heeft veel aanhang onder Arameeërs. In Twente wonen ongeveer 15.000 mensen van Aramese komaf.

http://www.katholieknederland.nl/actualiteit/2006/detail_objectID584433_FJaar2006.html 

  Postbus 3762, 7500 DT AB Enschede – NL. E-mail: samaram@tiscali.nl

http://www.paddan-aram.com

The articles published on this site represent the opinion of their writers and not the opinion of the webmaste