Mål och Syften   Artiklar  Politik  Språk  Historia  Konst och Kultur    | Länkar | Kontakta Oss |

English

Av.Roni Doumit Harb

Cederrevoluitonen i Libanon

080523

 

Den Libanesiska Cederrevolutionen:

Cederrevolutionen är namnet på den rörelse som började I Libanon strax efter premiärminister Rafic Hariris assassination I Beirut I början på 2005. alla världens dagstidningar och Nyhets Tv-stationer följde händelserna i Libanon under denna period. Detta efter ett blundande för Libanons situation under många år.

Man kunde se på de Arabisktalande satellitkanalerna hur direktsändningar visade varje liten förändring i nyhetssituationen.

Folket hade sedan tidigare varit förbannade på situationen I landet men hans död kom att vara gnistan som tände elden.

Rafic Hariri hade mestadels Sunnimuslimska anhängare som gick då ner på gatorna och började demonstrera mot den Libanesiska underrättelsetjänsten och den Arabisk Syriska ockupationen av Libanon. Sedan tidigare hade Kristna Maroniter ställt sig i opposition till det dåvarande läget och strax innan Hariris mord hade den Drusiska klanen hängt på.

För kanske första gången i Libanons moderna historia kunde partier som förr låg i strid med varandra träffas nu på den välkända ¨Martyrtorget¨ i Beirut. De kunde vifta med sina flaggor sida vid sida och samtidigt vara förenade under den Libanesiska flaggan.

Landet blev förlamat under många veckor då 100 000 tals fredliga demonstranter var varje dag samlade i Beirut. Kulmen nåddes den 14:e mars då runt 1,5 miljoner Libaneser var samlade i Beiruts största torg som senare kom att kallas ¨Frihetstorget¨.

I ett land med ca 4 miljoner invånare är denna siffra väldigt hög.

Cederrevolutionen tog inte slut där, utan det kom att bli en många demonstrationer runt om I världen. Sverige var inget undantag och många Libanessvenskar hade sina egna erfarenheter i dessa demonstrationer. Man kan lätt hitta dessa demonstrationer som pågick runtom i världen På de många Libanesiska internetsidorna.

Idag, tre år efter denna fredliga revolutionskulm har det datumet blivit en minneshögtid i Libanon. Skolor och arbetsplatser stänger för att minnas denna människovåg som drev ut den Arabisk Syriska ockupationen och satte många Libanesiska korumperade ledare på plats.

Alla krav som folket hade under denna tid har dock inte blivit besannade och detta har gjort att det måste fortsätta finnas krafter i och utanför Libanon som håller revolutionens anda levande. Dessa förkroppsligades för ett par år sedan då de bildades en rörelse som kallar sig ¨Världsrådet för Ceder revolutionen¨.

Vi får hoppas att intresset i median och inte minst i Sverige inte skall minska för mycket utan att de olika dagstidningarna skall hålla sig uppdaterade på händelseförloppet i Libanon och Mellanöstern.

Länge leve demokratin och friheten i Sverige och Libanon

 | Start |

Artiklarna som publiseras på denna sida representerar enbart dess författares åsikter och inte webmaster åsikt