ArDO: Yes we want Lebanon to be the Switzerland of the East and Beirut the Paris of the East

 

Seminarium om arameiska folkmordet i Sveriges riksdagshus

20180424

Robert Halef rikdagsledamot kristdemokraterna

Den 24e april 2018 arrangerades ett seminarium för minnesdagen för offren för folkmordet under det osmanska rikets sönderfall och början på den turkiska republikens grundande 1915-1922. Den arrangerades av den arameiska-syrianska riksdagsledamoten från kristdemokraterna Robert Halef. Som startade med en tyst minut för att hedra offren för folkmordet. Bland talarna fanns den svenska folkrättsexperten Ove Bring, Fredrik Malm från liberalerna. Armeniska riksförbundet i Sveriges ordförande. Den turkiska folkmordsforskaren Taner Akcam. I publiken fanns även en annan turkisk folkmordsforskare Ragip Zarakolu. Båda dessa två är turkar som erkänner händelserna under det osmanska rikets sönderfall och början på den turkiska republikens historia som folkmord. Även den svensk-kurdiska riksdagsledamoten från vänsterpartiet som erkände folkmordet i Sveriges riksdag 2010 Gulan Avci fanns bland lyssnarna.

Bland de närvarande lyssnarna fanns det diplomater, ambassadörer, politker, historieforskare, präster,

Vacker musik var också del av seminariet av den arameisk-syrianska sångerskan Sina Marawge och den armeniskan Trio ”Haykani”  som sjöng 2 låtar var på arameiska och armeniska.  Den 24 april är en sorgens dag för de över 1,5 miljoner kristna araméerna (syrianerna, kaldéerna och nestorianerna inräknade), armenierna och även de pontiska och anatoliska grekerna.

Taner Akcams tal var intressant dock var problemet att han nämnde armenier, assyrier och pontiska greker. Dock efter Taner Akcams tal men även efter seminariet sade Robert Halef bland alla som närvarade där att det var även syrianer bland offren under den här tiden. Taner Akcam bad då om ursäkt och. Robert Halef sade till han att han också är från Turkiet och att m an på turkiska benämner vårt folk för süryaniler på engelska Syriacs och inte för asurlar (assyrier). Då bad Taner Akcam om ursäkt och sade att han skulle komma ihåg det framöver.

 Arameiska Demokratiska Organisationen tackar Robert Halef för detta seminarium vi önskar honom all lycka om framgång för den arameiska nationen.

Ordförande

Gabi Gallo

Ordförande för ArDO i riksdagen Gabi Gallo

Turkisk folkmordsforskare Taner Akcam

Folkrättsexpert Ove Bring

Fredrik Malm liberalerna

Armeniska riksförbundets ordförande

Sina Marawge sings about the Aramean Genocide

Sina Marawge & Mark Darwish

Trio Haykani  

Fredrik Malm & Gabi Gallo

Taner Akcam & Gabi Gallo

Robert Halef ger föreläsarna gåvor

Robert Halef ger föreläsarna gåvor

Robert Halef ger föreläsarna gåvor

Fika efter folkmordseminariet med riksdagsledmoten Robert Halef

Arameiska Demokratiska Organisationen media

Artiklarna som publiseras på denna sida representerar enbart dess författares åsikter och inte webmaster åsikt