Situationen för kopterna i Egypten 

20111026
 

Söndagens tragiska sammandrabbningar i området runt Kairos TV-högkvarter (Maspero) med 26 dödsoffer, varav 21 kopter och tre soldater, och många allvarligt skadade var de värsta sedan Hosni Mubaraks fall i februari och har på nytt skakat det egyptiska samhället i grundvalarna. I veckan har så naturligtvis den stora koptiska minoritetens (och andra kristnas) utsatta situation i landet uppmärksammats på nytt. Inte minst inskränkningar i rätten att etablera gudstjänstlokal utan att möta statliga hinder eller konfrontation med islamistiska extremister utan statlig åtgärd, vilket var bakgrunden i Aswan innan aktuella protester (i Kairo och Alexandria). Men, kanske främst det förhållandet att landet knappt har påbörjat reformer i riktning mot en civil demokratisk rättsstat utan snarast sitter kvar på ruta ett. Egypten lyder de facto fortfarande i praktiken till fullo under en enväldig militärjunta, the Supreme Council of the Armed Forces of Egypt (SCAF), som möjligen kan ha annat än invånarnas bästa och kommande parlamentsval (28 november) och presidentval (nästa år) för ögonen.

 Medan många olika kategorier av politiker under onsdagen registrerade sig för att kandidera i valet, vädjade SCAF-talesmän om enhet mellan kristna och muslimer, men förnekade att militären öppnat eld mot demonstranter under söndagens protester. Istället fokuserades på "våldsamt motstånd" från kristna demonstranter och "revolutionens motståndare". Här står ord mot ord/bevis. Enligt uppgift från bland annat Amnesty International, hade de facto en del av de dödade skottskador; hela 14 av 17 som kom in till ett kristet sjukhus i Kairo, enligt Reuters. Andra rättsläkarrapporter indikerar att en tredjedel av offren hade blivit överkörda av pansarfordon, medan två tredjedelar hade blivit skjutna med skarp ammunition. Vem skulle ha skjutit om inte militären? Enligt vissa uppgifter, eventuellt civilklädda s.k. ligister med vilka demonstranterna drabbade samman innan militär uppslutning.

I sammanhanget framhåller bland annat Reportrar utan gränser att ett av söndagens dödsoffer var en kameraman som arbetar för ett koptiskt TV-bolag som täckte demonstrationerna. Mannen ska ha skjutits i huvudet. Vidare kritiseras säkerhetsstyrkorna för razzior mot de USA-finansierade al-Hurra TV och oberoende 25TV under deras reportage om demonstrationerna. Samtidigt pekar the Committee to Protect Journalists (CPJ) på att egyptisk statstelevision mer eller mindre manat till våld genom att uppmana tittarna att stödja trupperna i kampen mot "huliganer".


Talespersoner för det koptiska samfundet i Egypten har i dagarna i huvudsak riktat sin ilska gentemot armén, och framhåller bland annat att demonstranterna tog till stenar och tillhyggen först efter att militär/militärpolis hade börjat köra pansarfordon in i folkmassorna, men även pekat på en generell trend av statlig acceptans för salafism riktad mot kristna minoriteter. Att militär åklagarkammare i torsdags tog över utredningen om incidenterna från den civila åklagarkammare som redan hade inlett utredning är, enligt oppositionella kritiker, en ytterligare indikator på att militären inte släpper något ur sitt grepp för närvarande. Problemet sekteristiska motsättningar är ett faktum i dagens Egypten – och var så redan innan Mubaraks fall.

Det finns också anledning att titta närmare på myndighetsskyddet för bland annat icke-muslimska minoriteter i dagens Egypten. Enligt den egyptiska dagstidningen al-Masry al-Youm har 93 000 kopter lämnat Egypten sedan mars månad mot bakgrund av oro över ökat politiskt inflytande hos islamistiska extremister och bristande tilltro till statens vilja att erbjuda dem ett effektivt skydd.   

 | Start |

Artiklarna som publiseras på denna sida representerar enbart dess författares åsikter och inte webmaster åsikt