ArDO: Yes we want Lebanon to be the Switzerland of the East and Beirut the Paris of the East

 

 USA:s sanktioner mot Syrien väcker trots och rädsla
Både trots och rädsla präglade reaktionen i Damaskus på onsdagen efter USA-kongressens beslut att införa hårda sanktioner mot Syrien.


"Senaten röstade som väntat för ekonomiska och diplomatiska sanktioner mot Syrien på grund av dess stöd för det palestinska folkets motstånd mot den israeliska ockupationen", hette det i den statliga syriska nyhetsbyrån Sanas rapport om beslutet i Washington.

Den amerikanska kongressen har annars framför allt motiverat sanktionerna med syriskt samröre med USA-fientliga terrorister och landets påstådda försök att skaffa sig massförstörelsevapen.

Representanthuset godkände förslaget i förra veckan med stor majoritet och i tisdags röstade senaten igenom det med 89 röster mot fyra.

President George W Bush väntas underteckna godkänna lagen inom någon vecka.

Kan frysa tillgångar

Washington får då möjlighet att begränsa export och investeringar, att sänka nivån på sin diplomatiska representation och införa restriktioner för syriska diplomater i USA. Viss teknologiexport förbjuds och den amerikanska regeringen kan frysa syriska tillgångar i USA.

I lagförslaget krävs också att Syrien drar tillbaka de 20 000 soldater som är stationerade i grannlandet Libanon.

Det syriska Baath-partiets tidning Al-Baath skrev i en kommentar på onsdagen att "de som vill ha vettiga relationer med Syrien måste inse att bara dialog kan bära frukt". Damaskus är "immunt mot påtryckningar utifrån", fastslog tidningen också.

Nyhetsbyrån Sana lät förstå att Syrien kan söka sig vänner på annat håll. Det har enligt byrån gjorts framsteg i Bryssel i förhandlingarna mellan Syrien och EU om ett associationsavtal. Efter fem års förhandlingar kan det bli klart i december.

Invasionsrisk

En av de få senatorer som röstade emot förslaget var Robert Byrd, känd kritiker av USA:s militära Mellanösternpolitik. Han tycker att USA gör rätt i att försöka pressa Syrien att ändra sin utrikespolitik. Men han är rädd för att vissa avsnitt i lagförslaget senare kan utnyttjas som motiv för en militär intervention.

- Jag har inte sett några bevis som kan få mig att tro att det är den syriska regeringen som bär ansvar för attackerna mot våra trupper i Irak, sade han med hänvisning till en passus i lagförslaget om Syriens "fientliga handlingar" mot de USA-ledda styrkorna i Irak.

Arabiska bedömare i Kairo ser anklagelsen om syrisk undfallenhet mot USA-fientliga "terrorister" som den viktigaste anledningen till sanktionsbeslutet. Men man säger samtidigt att det inte finns några bevis för någon av de anklagelser som amerikanska kongressen riktar mot Syrien och att sanktionerna kommer att ytterligare öka arabvärldens motvilja mot amerikanerna.

2003-11-12  TT

Artiklarna som publiseras på denna sida representerar enbart dess författares åsikter och inte webmaster åsikt