ArDO: Yes we want Lebanon to be the Switzerland of the East and Beirut the Paris of the East

 

Amerikanska utrikesutskottet uppmanar Turkiet att lämna tillbaka arameisk mark

 

 

Av: Jean Azar

OMVÄRLDEN Den 20 juli krävde det amerikanska utrikesutskottet att Turkiet ska anta upprättelsen enligt det så kallade ”Berman-Cicilline amendment”. Detta innebär att USA uppmanar att Turkiets regering garanterar religionsfrihet samt återger stulen egendom till Turkiets kristna ursprungsbefolkningar vilka är araméer (syrianer), greker och armenier.

Kongressmännen Howard Berman och David Cicilline presenterade upprätttelsen för minoritetsgrupperna i Turkiet i utrikesutskottet, i det som kallas för ”The Foreign Relations Authorization Act for Fiscal Year 2012” där budgeten för utrikesärenden fastställs. Denna upprättelse träder fram i resolutionen H. Res. 306 med titeln ”Return of Churches” som har utarbetats av kongressmännen Ed Royce och Howard Berman (båda från Kalifornien).

– Vi kan inte uttrycka hur tacksamma vi är för alla de som har arbetat hårt till segern för rättvisa, demokrati, religionsfrihet samt yttrandefrihet i Turkiet, säger Johny Messo, ordförande för Syriac Universal Alliance (SUA).

Världen har bevittnat hur och varför Turkiets kristna befolkning har minskat under de senaste decennierna. Faktum är att deras kamp för överlevnad i sitt ursprungsland pågår fortfarande. Idag arbetar armenier, greker och araméer (syrianer) framgångsrikt för att få sina röster hörda och det är hög tid att världen vaknar upp och agerar. Vi hoppas att USA går i bräschen för att skydda det kristna kulturarvet och dess arvtagare i Turkiet, tillägger Johny Messo.

– Nästa steg är att föra in resolutionen H. Res. 306 i Representanthuset. Om Turkiets regering verkligen vill frigöra sig från sitt förflutna och gå vidare, bör det snarare omfamna kraven än motsätta sig upprättelsen som föreslås av kongressmännen Royce och Berman, menar Johny Messo.

För araméer (syrianer), kommer kraven från USA rätt i tiden med tanke på tvisterna om det berömda syrisk ortodoxa S:t Gabrielklostret där två viktiga rättsfall mot de turkiska myndigheterna är förlorade, en mot Turkiets utrikesdepartement i finansdepartementet och en mot statens skogsbruksinstitution. Överklagandet till Högsta domstolen i Ankara visade sig också vara fruktlösa. S:t Gabrielklostret har härmed inget annat alternativ än att ta upp ärendet till den europeiska domstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg, Frankrike.

– Det är fantastiskt att se omvärlden bli medveten om S:t Gabrielklostret med kravet på upprättelse nämnt som ett levande exempel på expropriering av mark Turkiet i det amerikanska utrikesutskottet. I själva verket finns det många liknande fall där arameiska (syrianska) markområden och fastigheter har tagits i beslag och de olagliga konfiskeringarna bara fortsätter i sydöstra Turkiet. Totalt handlar det om upp till minst tio miljoner kvadratmeter mark som kan ha gått förlorat. Det internationella samfundet är ännu inte helt medvetet om allt detta men SUA visste att armenier och greker står inför samma problem och därför är påtryckningarna från USA ett stort steg framåt för att öka medvetenheten om den här frågan som har varit dold i dunkel, säger Daniel Gabriel (NGO-direktör och ansvarig för SUA:s avdelning för mänskliga rättigheter).

För mer information besök SUA:s hemsida: sua-ngo.org
bahro.nu

Artiklarna som publiseras på denna sida representerar enbart dess författares åsikter och inte webmaster åsikt