ArDO: Yes we want Lebanon to be the Switzerland of the East and Beirut the Paris of the East

 

Arampriset 2004

 

 

Av: Bar Lebnon

Till Malfono George Rezkalla in Maalula


Maaloula i Syrien har under förra lördagen, den sjunde maj 2005 sett en stor och glad händelse äga rum.
Denna händelse var prisutdelningen av Arampriset som gick till den erfarne läraren i Maalulisk Arameiska, Malfono George Rezkalla.
Arameiska akademikernas Förbund har valt att låta det årliga värdefulla
Arampriset för Arameiska språk och literatur i 2004 att gå till läraren, poeten och författaren George Rezkalla ifrån Maalula utanför Damaskus.
Malfono Rezkalla har skrivit många böcker och spelat in många kasseter med
och om den Arameiska kulturen i Maaloula.

Representanten av Arampriset, Roni Harb, åkte ifrån Sverige till Libanon och senare till Syrien för att träffa mannen till att ära honom och dela ut detta pris. Roni tog följe av en tvillingorganisation i Libanon, nämligen ¨organisationen för Syriansk kultur i Libanon.   

 George Rezkalla är en man med mycket tro. En tro som är möjlig att rubba, denna tron är tron på sin arameiska identitet och vikten av att bevara det som hans förfäder har kämpat hårt för och många gånger dött för.

Resan började i Damaskus för att sen ta bussen till den anrika och historiska byn Maalula. I den heliga byn samlades alla representanter runt middags bordet och åt äkta ¨Arameisk/Mellanöstern mat för att senare gå en runda i de små grottorna och de trånga bergsöppningarna.

På kvällen samlades prisutdelarna tillsammans med Malfono George och hans vänner och bekanta och själva utdelningen ägde rum. Priset är ett diplom med ett plakat och en summa pengar som fastställdes till 5000 kronor.
Små tal hölls vid ceremonin och pristagaren Rezkalla tackade allihop för detta engagemang och för att vi hade sett till hans livslånga arbete inom det arameiska språket. Han tog chansen att berätta om ett nytt projekt han skulle vilja genomföra och dessa nya pengar skulle gå till just detta. Projektet var att fota alla blommor och växter i och runt Maalula och dokumentera dem i just Arameiska.Malfono Rizkalla berättade också om situationen för den kristna befolkningen I Maalula och i resten av Syrien och hoppades på mera stöd från omvärlden för att bevara små byar som Maalula levande med en levande Kristen befolkning.Dagen slutade med att alla de samlade drack det hemmagjorda vinet och skålade I alla Araméernas namn.

Arameiska Akademikernas Förbund som utdelar arampriset årligen, med alla inblandade i detta pris: Somek, Organisationen för syrianska kulturen i Libanon, och Arameiska demokratiska organisationen i Sverige önskar Malfono George ett långt liv med mycket mer givande resultat i arbetet för att bevara Araméernas kultur och tradition i det område han är verksam i.

 

 

 

 

Artiklarna som publiseras på denna sida representerar enbart dess författares åsikter och inte webmaster åsikt