ArDO: Yes we want Lebanon to be the Switzerland of the East and Beirut the Paris of the East

 

Intervju med den arameiske poeten Denho Ghattas Makdessi Elias (2007).

English

 

 

 

 

 

Av: Zeki Joseph

Hur känner du och vilka fakta tror du har gett dig styrka och hälsa för att nå denna välsignade ålder?

Jag har varit sjuk och kom precis ut från sjukhuset nyligen. Min hälsa har varit utmärkt hela mitt liv, tills jag blev nittio år gammal. Jag tillskriver min goda hälsa till mina mentala och fysiska aktiviteter. Jag hade vana att gå en timme varje dag, och det gör jagfortfarande till idag, när jag kan.

Du har skrivit många dikter, som publicerades i dina böcker och i Assad Sauma:s ”Aram Magazine”. När började du skriva dikter?

Jag började skriva dikter när jag fortfarande var student och fortsatte skriva när jag blev lärare i två år på Syriac School i Damaskus. Jag stannade för några år efter det, tills mina kollegor och jag började Syriac Review, Annshra Siryaniyya, som kallas på arabiska språket. Vi började denna recension i Aleppo från 1943, när jag återupptog mitt skrivande, fram till 1947. Granskningen var främst på arabiska men också en bra del i Syrianska.

 Vilken dikt, skriven av dig, tycker du om mest av alla?

 Alla mina dikter är som mina barn, och jag älskar dem alla. Om jag måste välja, skulle jag välja

Nebod-hauno (" Tankens brunn " ).  Jag gillar också ”Wat qayomat” .

Vad motiverade dig att skriva dessa dikter?

Vad som motiverade mig att skriva dikter är min kärlek till det arameiska syriska språket. Mitt hopp, tillsammans med mina andra kollegor, var att återuppliva och modernisera vårt språk.

Du översatte tillsammans med Faulus Gabriel kärlekshistorien "Paul et Virginie" från franska till syriska för 50 år sedan. Hur kom du över den boken?

Som jag nämnde ville vi modernisera vårt språk och utvidga det från sitt religiösa sammanhang, som var dominerande, till ett bredare, modernare och nutida sammanhang. Paul et Virginie var starten på en rörelse, som skulle fortsättas och fortsatte in i moderniserings vägen.

 I din bok "Tugone” finns det en korrespondens mellan dig och Naaman Qarabashi från fyrtiotalet. Vad är din påminnelse om Qarabashi? När såg du den här stora läraren för första gången och när för sista gången?

Jag kände inte Qarabashi personligen mycket bra, men jag kände honom från hans verk. Han var en stor poet och författare, och jag betraktar honom som den syrianska poeten från 20-talet. Jag träffade honom flera gånger på 40 och 50-talet. Och även om jag var inte enig med honom på några idéer och problem, respekterade jag honom djupt.

Hur har du genomgått de bittra tiderna som kom över oss i Seyfo på år 1915? Hur många familjemedlem-mar och/eller vänner dog på grund av Seyfo? Finns det en viss händelse eller historia i relaterad till Seyfo som har påverkat dig mest?

Jag var fyra och ett halvt år när jag var med min mormor hemma, den stunden då min far Touma tog oss till säkerhet, de protestantiska familjerna vars män dödades av den turkiska regeringen. Detta var strax före kriget. När kriget bröt ut, bar min mormor mig på axlarna och flydde från Midyat till Ainwardo med hundratals andra människor. Min mormor var väldigt gammal och blev mycket upprörd och psykiskt störd av allt detta. På vägen till Ainwardo, och inser inte vad hon gjorde, min mormor lämnade mig på vägen och fortsatte att springa. Vi hittade henne aldrig igen. Jag blev sedan buren av andra människor, som kände mig, till Ainwardo. Där tog de mig till min pappa som var väldigt ledsen och deprimerad och trodde att jag var död. Jag kommer ihåg allt detta, som om det hela händer idag.

Vem var i din ungdom de främsta ledarna och intellektuella i vårt folk, säg, människor som du verkligen tittade upp på. Finns det några individer som du, i viss mening, har sett som dina idoler?

De ledare och hjältar jag såg upp på var Massoud, Gallo Shabo och min far Touma. De var hjältarna i försvaret av Ainwardo. Som intellektuella är mina idoler biskop Yuhanon Dolabani och Naum Faik eftersom de startade vårt folks nya nationella och kulturella rörelse.

Såg du något från den nya turkiska politiken att turkifiera vårt folk? Till exempel förbjuder dem nationella känslor, utbildning på sitt eget språk och pressar på dem turkiska efternamn. Det finns källa –den kända historien om patriarken Elias Shakir som satt under press av Ataturk för att inte kräva rättigheter och erkännande av vårt folk vid fredsfördragen. Hur kommer du ihåg denna berättelse gjorde du, i de tidiga dagarna då föremålet var aktuellt, talade omkring denna fråga?

Sedan mina första år i livet kände jag turkarnas förtryck och fördomar mot vårt folk och andra minoriteter. De körde oss ur vårt hemland och tog vårt land som vi har bott i tusentals år före dem. De dödade våra män och våra försvarslösa kvinnor efter att ha slagit dem och fortsatte sin politik av hat och förtryck även efter att de undertecknade flera fördrag som skulle stoppa sitt folkmord och normalisera livet för vårt återstående befolkning. Denna fortsatta politik för hat och fördomar gjorde att vårt folk söker invandring till de europeiska länderna och USA på jakt efter frihet. Jag kommer ihåg 1919 att en delegation som representerade vårt folk skickades till Nationernas Förbund för att förklara vår situation och säkra ett hemland för att vi ska leva i fred. Men även den civiliserade världen var uppdelad i denna fråga och var ovillig att göra någonting på grund av de fördrag som undertecknades med Turkiet.

Har du skrivit några specifika artiklar eller en bok om Seyfo? Om inte, varför? Finns det en specifik meddelande du skulle vilja ge till vårt folk i Diaspora hur de skulle hantera frågan om avsiktlig massmord på deras föräldrar för 90 år sedan?

Jag skrev inte något om Seyfo. Även om jag kommer ihåg många specifika händelser och detaljer var mitt minne och syn på det hela inte brett och moget då. Många författare har skrivit om detta ämne djupt och detaljerad.

Kan du berätta något om din tid i Adana? Hur många araméer bosatte sig i Adana? Har du någonsin haft en aktiv roll i det här arameiska barnhemmet i Adana och/eller har du arbetat aktivt med ett projekt tillsammans med biskop Dolabani?

Det var nog mer än hundra familjer som bosatte sig i Adana. Bara få av dessa familjer hade invandrat tidigare före Seyfo. Och några av dessa tidiga invandrare blev välbärgade från jordbruket och grundade ett barnhem och skola för vårt folk. Dessa familjer var Shakero Chilico,Garabet Salhi och Saado Makdisi Elias, min farbror. De fortsatte att upprätthålla skolan och barnhemmet kallas Taw Mīm Semkaṯ , tills välgörenhetshjälpen började komma från en amerikansk organisation. John Wahan utsågs till skolans chef, och biskop Dolabani kom från Mardin för att lära sig syrianska språket. Jag var ung då och lärde mig det syrianska språket från honom. Malke Asaad var också en av lärarna och blev senare min svärfar. Bland mina kollegor och vänner i skolan var biskop Athanasius Samuel och Abrohom Sowmy, som senare invandrade till Brasilien med sin familj.

1934 hade du skrivit en dikt om Tur Abdin. Har du sett Tur Abdin igen? I vilka sinnen hade saker och kanske människors attityder förändrats i jämförelse med vad du kan komma ihåg innan du lämnade Tur Abdin?

Jag lämnade Tur Abdin när jag var sju, och senare i mitt långa liv reste jag till många länder över hela världen, men jag var ovillig att gå till Turkiet. De grymheter som Turkiet begått mot vårt folk lämnade stark känsla i mitt hjärta och sinne och hindrade mig från att resa dit.

Kan du berätta för oss hur du har sett att Assyrianism växer fram och sprider sig som en ideologi bland våra människor? Vem var grundarna till denna idé? Sedan, enligt din åsikt, började aramaismen att utvecklas och vem lade grunden för denna idé?

Assyriska rörelsen började i Amid (Diyarbakır) och i Urmia, Iran. Det arameiska och assyriska folket, som startade det, grundade några organisationer i USA som hjälpte rörelsen ekonomiskt. De trodde att vi är en del av det gamla assyriska imperiet, och om vårt folk går med i rörelsen, skulle det göra det mer trovärdigt och kunna hävda ett hemland i Mellanöstern, någonstans. Enligt min mening är detta en felaktig tolkning av historien. Assyriskaimperiet, när det kollapsade, var helt blandat och absorberades i den arameiska kulturen som dominerade Mellanöstern genom sina många kungariken och imperier, och som Kaldéen var den sista. Även efter det sista imperiets fall fortsatte den arameiska kulturen och språket i århundraden efteråt. Ordet "Assyrian" var ett ord kopplat till den östra Arameiska befolkningen under de senaste några hundra år och dessa människor är egentligen östaraméer. Så den arameiska kulturen har funnits i århundraden, och nu ser vi återuppkomsten i diasporan, för det arameiska folket kan nu tala och tänka fritt bort från förtryck som de lidit under de senaste hundra åren. Din hemsida är ett av exemplen på denna yttrandefrihet och avkunnandet av vår kultur.

Vad var dina skäl att inte gå med i assyrianisterna för att sprida sin nya idé och vad tror du var för Abrohom Sowmy, som precis som du kom från Midyat och bodde i São Paolo, den främsta motivationen att gå med Den assyriska rörelsen?

Jag gick inte med i den assyriska rörelsen eftersom den inte bygger på solidhistorisk och kulturell grund, som jag förklarade. Sedan kristna tidsåldern var vi kända som araméer, och våra religiösa ledare bekräftar detta genom sina skrifter, som vi har i våra bibliotek. När det gäller min vänskap med Abrohom Sowmy, började den när vi var elever i Adana och det var en vänskap med en man som var en sann syriansk, och älskade sitt folk och sitt språk. Under mina möten med honom diskuterade vi språk och kultur, och inte politik.

När du åkte till Brasilien tänkte du ursprungligen på att bosätta dig permanent eller bara tillfälligt och senare återvända till ditt hemland?

Jag kom till Brasilien för att bosätta sig här eftersom Mellanöstern gick igenom en period av instabilitet. Flera av mina barn var redan här och jag ville gå med dem.

Vad var den vackraste och värsta upplevelsen du någonsin haft i ditt liv?

Den bästa och mest glada upplevelsen var min återgång till att skriva efter att ha stoppat under en lång period under mina tjänsteår. Jag kände att jag måste fullända och uppfylla denna återkomst till litteratur aktiviteten. Den värsta erfarenheten av mitt liv var att bevittna de grymheter som begåtts mot vårt folk i Seyfo på 1915. Dessa är chockerande bilder som fortfarande är graverade djupt i mitt minne.

Om du kunde leva ditt liv igen skulle du ändra något?

Jag skulle ägna hela mitt liv och arbeta med litteratur och kultur i allmänhet och specifikt till den syrianska-arameiska litteraturen och kulturen.

Har du ett budskap till araméerna i diasporan?

Mitt budskap till det arameiska folket är att aldrig glömma sitt originalspråk, kultur och deras kärlek till Beth Nahrin. 

De borde vara stolta över att vara ARAMÉER.

Översättning av Aram Baryamo

Artiklarna som publiseras på denna sida representerar enbart dess författares åsikter och inte webmaster åsikt