ArDO: Yes we want Lebanon to be the Switzerland of the East and Beirut the Paris of the East

 

Amerikansk judinna i samtal med arameisk kristen i Bar AmVÄRLDEN På Flickr – En sajt för uppladdning av digitala bilder och videofilmer – skildrar den amerikanska judinnan Anita sin resa i Israel i bild och text.

Tillsammans med sin man bilade Anita överallt, från Banias i norr till Eilat i söder. Under sin resa som de gjorde i höstas mötte Anita den arameiske maroniten Shadi Khalloul vars historia gjorde ett djupt intryck på henne. Bahro Suryoyo har i samråd med Anita översatt texten till svenska.

Vi besökte vissa betydligt nyare ruiner från den antika synagogan i Bar Am, tre km från den libanesiska gränsen. Fram till 1948 var detta hem för arameiska maronitiska kristna, vänner och allierade med judarna. Under det israeliska frihetskriget mot den arabiska armén bad den israeliska befälhavaren dem att evakuera och lovade att de skulle kunna återvända efter två veckor. De arameiska maronitiska kristna väntar fortfarande trots stöd från Israels högsta domstol. Den här händelsen inträffade för sex år sedan.

Vi fick höra historien av en man som lämnade sin picknick med familjen i parken för att komma över till oss för en pratstund. Mannen pasade på att komma över när han såg vårt intresse för de omärkta ruinerna. Ett av min makes stora glädjeämnen på resor är att starta igång samtal med lokalbefolkningen för att lära sig lite om deras liv så det här var ett gyllene tillfälle; en lokalinvånare som slog upp en konversation med honom.

Vår nya vän, Shadi Khalloul som han heter, berättade att ruinerna var en del av hans familjs by en gång i tiden. Han identifierade sig som semitisk arameisk maronitisk kristen, och förklarade varje benämning i tur och ordning. Hans folk är inte araber, berättade han. De är ett semitiskt folk som har bott sedan antiken i det område som nu är norra Israel och södra Libanon. De har försvarat sitt land och behållit sin tro i 1500 år. De höll ut mot araberna - nykomlingar i Levanten, som invaderade från den arabiska halvön under 600 talet efter Kristus, och konverterade alla i sin väg till Islam. De höll också ut mot ottomanerna från Turkiet.

Den arameiska skriften var förfadern till den nuvarande hebreiska vilket var oberoende av den arabiska skriften (se en.wikipedia.org/wiki/Aramaic_alphabet). Araméer predikar fortfarande på arameiska under deras gudstjänster, samma språk som talades här på den tid när deras religion tog form. De har hållit sitt språk levande, precis som judar har hållit hebreiska vid liv. I det dagliga livet använder de flesta av dem det lokala språket i det land där de bor – vilket betyder att de som är kvar i denna del av Mellanöstern använder sig av arabiskan (i själva verket kallas de ofta för kristna araber - av misstag, säger Shadi). Det finns dock en ny rörelse för att återuppliva användningen av arameiskan i vardagen, som Shadi har varit aktiv i, och hänvisar oss till sin organisations webbplats aramaic-center.com.

Jag kan inte begripa varför byborna inte tilläts att återvända efter evakueringen. Jag får intrycket av att det i grunden handlade om ett så kallat fog of war vilket innebär en sorts osäkra om vem som var vän och vem som var fienden. Och jag kan tänka mig att bybornas krav på att återvända till sina byar generaliserades med palestiniernas krav om att återvända, inte bara till deras egna landområden, utan också till judiska bosättningar.

Vi återberättade Shadi Khallouls berättelse för våra israeliska vänner och för vår familj under resten av vår resa i Israel. Det visade sig att de var bekanta med fallet och bekräftade att händelsen var djupt orättvis vilket inte är så överraskande (se mer av utsagan på en.wikipedia.org/wiki/Kafr_Bir%27im). På sajten över dagens Kibbutz Bar-Am nämns också detta förhållande på (www.baram.org.il/public/htmls/articleeng.aspx?C2047=12329 ...).

När vi besökte Högsta domstolens byggnad i Israel tog vi upp fallet vår guide. Hur kan det vara möjligt att Högsta domstolen har slagit fast domen utan att det har hänt något? Själva tanken att den brottsbekämpande kåren valde att ignorera ett beslut från Högsta domstolen var fullkomligt förbryllande för oss amerikaner. I USA har domarna – trots under en mer begränsad omfattning och makt än domarna i det brittiska rättssystemet – tillräckligt med muskler att genomdriva sina beslut. Guiden svarade uppriktigt att detta verkligen är en svag punkt i det israeliska rättssystemet.

Vi stod och pratade med vår nya arameiska maronitiske vän på Bar Am tills parkens stängningstid var till ända. Hans folk kommer att vänta så länge som det tar, försäkrade han oss. Under tiden antar jag att de kommer hit på picknick för att besöka ruinerna av sina hem, och berätta sin historia för alla som lyssnar.

Källa: www.flickr.com/photos/anitagould/4170928950/in/set-72157622671898334/
Redaktionen

Av: bahro.nu

Artiklarna som publiseras på denna sida representerar enbart dess författares åsikter och inte webmaster åsikt