ArDO: Yes we want Lebanon to be the Switzerland of the East and Beirut the Paris of the East

 

Kort introduktion till äktenskapets betydelse inom Islam

 

 

Av: Bar Lebnon

Giftermål inom Islam är ett kontrakt som har två sidor, den ena och viktigaste är att ordna det sexuella umgänget mellan man och kvinna eftersom all kroppslig kontakt mellan man och kvinna är förbjuden och straffas med hårda straff, ett celibat liv är inget heller ett bra alternativ inom Islam. Den andra sidan är den andliga religiösa. Den ordnar upp vissa etiska och familjära förhållanden. Giftermålskontraktet följer mönstret för andra köp och sälj kontrakt.

Vad som händer är att mannen och bruden eller brudens ansvariga kommer överens om ett pris då hon kan bli hans, priset gäller först och främst för hans rätt att sedan ha tillgång till hennes kropp och liv när han vill. Hon kan därför neka honom sex om han inte har betalat hennes ¨Mahr¨ och får inte neka honom sex när han väl har betalat och de har blivit riktiga man och hustru. Den sunnitiska Maliki juristen och den Iranske shiitiske juristen är båda överens om att kontraktet ger mannen ägandet av kvinnans könsorgan.

Lärda muslimer har tyckt att detta är lite fel och därför han man försökt ge mer andlig mening med äktenskap än ren kroppslig. Man säger idag att mannen inte äger bruden men han har dock rätt till hennes kropp och könsorgan. När kvinnan är gift blir hon mannens ¨3isma¨. Då får han rätten till henne, både för kontroll och också för beskydd.

En Muslimsk man kan också gifta sig tillfälligt, så kallade Sighe för Shiiter och Mutaa för Sunni. Inom detta ¨giftermål¨ är inte paret tvunget att bo ihop eller skaffa barn som de annars bör göra i det vanliga äktenskapet.  

Artiklarna som publiseras på denna sida representerar enbart dess författares åsikter och inte webmaster åsikt