ArDO: Yes we want Lebanon to be the Switzerland of the East and Beirut the Paris of the East

 

NIGERIA: Muslimska ledare sprider myt om att poliovaccin ger AIDS

 

Av: Bar Lebnon

Flera tidningar och organisationer har flera gånger berättat om de heroiska insatser som görs ivärldshälsoorganisationen WHO:s regi för att en gång för alla utrota den hemska sjukdomen polio från jordens yta.

Vaccin fraktas i en obruten kedja av kylförvaring från läkemedelsfabrikerna ut till den avlägsnaste avkrok i Afrikas hetaste områden eller Afghanistans bergsbyar, i sista ledet till fots eller på åsnor av hjälparbetare med kylväskor över axeln.

Och målet är möjligt att uppnå. Vaccinationskampanjerna har gjort att antalet poliodrabbade barn minskat från 350 000 om året under 80-talet till färre än 800 förra året. Vad som krävs är att man når ut till alla i de områden där viruset fortfarande finns, och får lov att ge varje barn ett par droppar vaccin genom munnen. Samtidigt ges ofta vitamintillskott, särskilt A-vitamin.

Men nu har ett oväntat motstånd mot vaccinering i norra Nigeria gjort att sjukdomen börjat spridas igen. Både Ghana, Togo, Benin, Burkina Faso, Centralafrikanska republiken, Tchad och Kamerun har nyligen rapporterat om nya fall.

Orsaken är att ett antal islamiska moskéledare i de tre norra delstaterna Kano, Zamfara och Kebbi i Nigeria hävdar att vaccinet som används spetsats med ämnen som gör att flickor kan bli sterila, samt att det dessutom kan orsaka HIV/AIDS. Det hävdas att detta är en del av en västerländsk konspiration för att avfolka Afrika.

Den nigerianska regeringen har nu fått skicka ut personer från hälsovårdsmyndigheterna runt om i världen till Sydafrika, Indien och Indonesien för att utröna ifall det vaccin WHO använder är säkert.

Artiklarna som publiseras på denna sida representerar enbart dess författares åsikter och inte webmaster åsikt