ArDO: Yes we want Lebanon to be the Switzerland of the East and Beirut the Paris of the East

 

Baath regimens syn på Brödraskap

 

Av: Bar Lebnon

Baath regimen i Syrien har under de senaste 30 åren propagerat för brödraskap med sin mera moderata granne Libanon.

Vi har sett genom åren att ju mer Syriens regim har hållit på detta syskonskap desto mer elände har Libanon fått utstå.

I 15 år såg Libaneser hur deras hus bombades, deras barn och anhöriga dödades eller försvann och hamnade i olika Syriska fängelser.

Under det senaste 15 åren, (mellan 1990 och 2005) fick Libaneser smaka på en ny form av brödraskap. Den Syriska Arab republikens regim hade då tagit kontroll över mer än 90 % av Libanons territorium och i princip styrde och ställde fritt hur de ville. Då kunde vi se flera fredliga demonstrationer slås hårt ned med flera arrester som följd. Flera medier fick stänga då deras åsikter inte passade det Syriska makthavarna. Vi såg viktiga kristna ledare fängslas och andra skickas i exil. Vi kunde till och med se hur flera politiker blev terroriserade på olika sätt för att alltid rösta i parlamentet så som det skulle passa Baath regimens intressen. Samma metod som vi såg skedde av Saddams Baath i Irak och hur partiet där hanterade oliktänkande politiker.

Syriens arme drog sig till slut ut ur Libanon efter mycket tryck från omvärlden med USA och Frankrike i spetsen och en mycket aktiv Libanesisk lobby inne i USA plus en outtröttlig fredlig kristen opposition inne i landet som under 2005 hade spritt sig till de flesta Libanesiska grupperna.

Den 30:e April 2005 lämnade den sista Syriska soldaten den Libanesiska marken.

Soldaterna lämnade landet men Baath apparaten som de hade skapat och drivit i 30 år var svårare att slänga ut ur landet än soldaterna.

Efter att Baath regimen till slut gav tecken om att lämna Libanon i fred, officiellt i alla fall har vi sett hur de på olika sett är arga på deras bröder och systrar i Libanon.

Flera explosioner började äga rum runt om i Libanons kristna områden, dessa explosioner kan man säga mycket om men en sak är säker och det är att de som kan utföra dessa är inga nybörjare och de måste ha funnits i landet under lång tid och skapat sig ett fotfäste där. Ett fäste som om den Syriska militären och underrättelse tjänsten var i Libanon för att skapa stabilitet måste ha stött på och måste ha blundat för dem om inte hjälpt till och starta.

Allt detta är hemska exempel på Baath regimens syn på brödraskap och då har jag inte nämnt alla avtal mellan de två länderna som allt sedan 1990 har ingåtts och alltid resulterat i fördelar för Syrien på Libanesernas bekostnad, åtminstånde den Libanesiska låg och medelklassen.

Det senaste i Baath regimens sätt att utrycka sin kärlek för Libanon och Libaneserna är att stoppa alla lastbilar kommande ifrån Libanon in till Syrien och mot andra mål från att inträda Syrisk mark. Man har helt enkelt stängt gränsen och detta har pågått i över 3 veckor nu helt utan någon bra förklaring.

Detta håller på att bli en stor nationell fråga som skulle kunna få Libaneserna att ännu mer avsky det sättet Baath i Syrien har behandlat Libanon under åren.

Förra veckan tog Syrierna nio Libanesiska fiskare som befann sig i Syrisk vatten när Libanon har flera Syriska fiskare jobbande och fiskande i Libanesisk vatten helt utan besvär.

Hoppas Baath regimen i Syrien inser att brödraskap är något fint mellan folken som skall komma efter mycket kärlek och respekt, inte efter tortyr och tvång.

Artiklarna som publiseras på denna sida representerar enbart dess författares åsikter och inte webmaster åsikt