ArDO: Yes we want Lebanon to be the Switzerland of the East and Beirut the Paris of the East

 

Olika Punkter Och Genomgångar

 Historia

Språk

 Politik

Mytologi

Artefakter-Fynd

Kronologi

Konstutställning

Läs mera

 

 

 


ADAKTUSSON PÅ BESÖK I ARAM/SYRIEN PÅ BEGÄRAN

AV DEN SYRIANSKE PATRIARKEN

EU-Parlamentarikern Lars Adektusson

Syrianske patriarken Ignatius Afrem II

EU-Parlamentarikern Lars Adaktusson (KD) besökte syrianernas-araméernas klassiska land Aram/Syrien (17-18/9) på inbjudan av den syrisk-ortodoxe patriarken Ignatius Afrem II för att diskutera den svåra humanitära situationen, vapenvilan och en möjlig förhandlingslösning samt framförallt folkmordet på kristna i området. Under besöket hamnade Adaktusson mitt i det krigshärjade landet där en bomb smällde cirka 50 meter från bilen han färdades i.

Det var mitt i centrala Damaskus som granaten smällde av på lördags eftermiddagen. För Lars Adaktusson och hans följe slutade det hela väl, med bara några märken i lacken på bilen från små betongklumpar och sten som slungades ut av explosionen. Incidenten är en påminnelse om att miljontals människor varje dag lever under dödshot i Syrien och att vi från europeisk sida måste öka de politiska ansträngningarna för ett eldupphör och för en förhandlingsprocess som kan sätta punkt för våldet, säger Lars Adaktusson. Det känns naturligtvis oerhört dystert att vapenvilan inte ser ut att fungera. Inte mist efter att regeringssoldater dödades i ett bombanfall från USA nu i helgen så verkar det oerhört spänt mellan Ryssland och USA kring Syrien. En FN-konvoj med nödhjälp till 78 000 människor attackerades i måndag i Aleppo. Minst 18 av 31 lastbilar träffades och dussintals arbetare dog, uppger Syriska människorättsobservatoriet, SOHR som har sin bas i Storbritannien och uppger samtidigt att det var ryskt och syriskt stridsflyg som attackerade. Sedan kriget började för fem och ett halvt år sen har totalt 300 000 människor dött och sex miljoner har tvingats fly innanför och utanför Syriens gränser.

Adaktusson blev imponerad av den syrisk ortodoxa kyrkans arbete med social nödhjälp och med att hjälpa internflyktingar, såväl kristna som muslimer, som kommer till Damaskus från andra delar av landet. Adaktusson besökte ett barnhem där kyrkan tar hand om föräldralösa barn från kriget och såg mottagningscentra där man försöker sätta flyktingar i arbete istället för att de skall behöva vara passiva, och samtidigt kunna tjäna lite pengar, berättar han. Bland annat besökte han en möbelverkstad där sysslolösheten och olika trauman efter kriget kunde brytas. På annat håll satte man ihop team för att hålla gatorna rena från skräp. Lars Adaktusson fick också genom den syrianske patriarken möta ett antal kristna som vägrat att konvertera och som därför suttit fångar hos terrororganisationen IS. Det var oerhört starka berättelser om våld, tortyr, övergrepp och om hur de flytt, berättar han.

Den populära turist staden, Maloula, känd för att dess invånare talar arameisk dialekt (västarameiska som talades i Galelen) som Jesus talade för 2000 år sedan. Numer är staden tom på kristna. Här ses Adaktusson i den plundrade och nästan folktomma staden Maloula i Aram/Syrien. I bakgrunden en av Maloulas vackra kyrkor.                                                                    Foto: Martin Källstrand

Lars Adaktusson besökte vidare det populära turistmålet, men sönderslagna staden Maloula, där huvuddelen av befolkningen under lång tid varit bebodd av kristna. Maloula är en liten stad och invånarantalet varit 5 000 och ligger uppe i bergen cirka 10 mil norr om huvudstaden Damaskus. Men Maloula är så märkvärdigt, dess invånare är förutom två andra små grannbyar är den enda plats i världen, där människorna fortfarande talar Jesus arameiska dialekt. Men tråkigt nog är numera staden tömd på sina invånare och kyrkorna är förstörda, säger Adaktusson.

Mittemellan två höga bergsklippor på 1600 meters höjd uppe i Qualamun-bergen klättrar den lilla staden långsamt uppför bergssidorna. 60 procent av Maloulas invånare var kristna. I Aram/Syrien som helhet med sina 19 miljoner invånare är bara 13 procent kristna. Därför var Maloula himmelriket på jorden för de kristna araméerna i Aram/Syrien. I Maloula levde kristna och muslimer i total endräkt. Framförallt hade de en sak gemensamt: de talade alla arameiska, Kristi språk. En gång i tiden var arameiskan det stora och mest talade språket i de länder, som i modern tid heter Syrien, Libanon, Israel, Palestina och Jordanien. Arameiska talades redan för 4000 år sen i denna region. Men någon gång på 600-talet efter Kristus övergavs arameiskan som talspråk. Arabiska och syriska -en variant av arameiska- tog över. I den isolerade kristna staden Maloula i Aram/Syrien överlevde arameiskan som talad språk. Det arameiska språket har levt kvar i lilla Maloula, men under årtusendenas lopp har även arameiskan i Maloula förändrats genom influenser från grannspråken.

Efter sitt besök hos den syrianske patriarken Ignatius Afrem II är uppfattningen att den humanitära situationen i Syrien är betydligt allvarligare än de rapporter som tidigare kommit fram, säger Adaktusson. Det är inte bara i Aleppo som situationen är akut. I Samtal med frivilligorganisationer fick vi veta att det finns fickor i landet där man inte vet om det har kommit in någon hjälp överhuvudtaget på lång tid. Jag befarar att det humanitära lidandet är mycket större än vi känner till, säger Adaktusson.

Den svenske EU-parlamentarikern Lars Adaktusson tackade däremot nej till en inbjudan från Bashar al-Assad och talmannen i det syriska parlamentet. Han tyckte att det finns allt en risk att användas i politisk propaganda vid sådana här besök, därför är jag glad att vi kunde undvika detta, säger han.

Denna artikel är en sammanfattning, (med tillägg)

 ur tidningen Dagen, tisdag 20 sep. 2016.

Artiklarna som publiseras på denna sida representerar enbart dess författares åsikter och inte webmaster åsikt

 | Start |