ArDO: Yes we want Lebanon to be the Switzerland of the East and Beirut the Paris of the East

 

Olika Punkter Och Genomgångar

 Historia

Språk

 Politik

Mytologi

Artefakter-Fynd

Kronologi

Konstutställning

Läs mera

 

 

 


Historien om den mäktige arameiske konungen och den skrytsamme ashuriske konungen med långa skägget.

Den mäktige arameer konungen Bar Hadad Idri  och kriget vid Qarkar mot ashurierna.

  

Ashuriske konungen med långa skägget.

Efter många sammandrabbningar mellan araméerna och ashurierna stöter dem på varandra i ett nytt fältkrig år 853 f Kr. Denna gång handlade om att hejda den ashuriska invasionen av den arameiska staten Beth Adini. Konungarnas här möts vid Qarkar intill floden Orentes i Aram. När ashuriske kungen fick syn på den stora koalition som sammanslöts med den arameiske konungen Bar Hadad II Idri tar den ashuriske kungen till flykt och flyr tillbaka med arameer i hälarna och skonar sitt liv.  Bar Hadad med sina tretiotvå konungar från dem arameiska staterna jagade ashurierna och deras konung i spetsen som en skrämd räv med svansen mellan bena in i ashuriernas land.

 Dagen därpå går araméer konungen till den ashuriske konungens palats för att tillfråga honom hur det står till efter flykten. När Bar Hadad kommer in i konungens palats ser han den ashuriske konungen med långa skägget sittande med sex andra konungar och skryter för dem hur han tappert krigade mot arameerna. När Bar Hadad hör hur den ashuriske konungen ljuger för andra konungarna om sin seger säger han; det var ifrån mig du flydde som en skrämd räv med svansen mellan bena och nu står du här och ljuger, din fähund.

 Efter ett tag då arameer konungen betraktar dem sex konungarna och den ashuriske konungen med långa skägget sittande i rad och tyckte han att dem såg fåniga ut och hamnar i storskratt, han lyfter handen och pekar med en finger och säger; jag skall skita i skäggen på er alla sex, och stannar handen på den sjätte konungen. Den sjunde var ashuriske konungen med långa skägget och satt längst ut i raden och blev väldigt förvånad över att då arameer konungen inte pekade på honom också. Ashuriske konungen tänkte för sig och sade; vad är det för fel på mitt skägg att han inte ska skita i den. Han blir rasande och sliter sig i skägget och reser sig upp och säger: Vad är det för fel på mitt skägg som du inte vill skita på. Arameer konungen hamnar åter i storskratt och säger; Jag måste ju torka mitt arsle också därför sparade jag ditt långa skägg till det.      

Artiklarna som publiseras på denna sida representerar enbart dess författares åsikter och inte webmaster åsikt

 | Start |