ArDO: Yes we want Lebanon to be the Switzerland of the East and Beirut the Paris of the East
 

'Dit is ideaal voor de Arameeërs'


TC Tubantia, 17-02-2007


ENSCHEDE - Aziz Aygur wordt op zijn wenken bediend. Het Enschedese bestuurslid van de Aramese beweging voor mensenrechten schreef jaren geleden al een scriptie over de manier waarop de zorg aan oudere Suryoye opgezet zou moeten worden.

"Mocht De Posten besluiten een aparte afdeling op te zetten voor onze mensen, dan wordt precies voldaan aan ons ideaalbeeld. Met medewerkers, die ook Aramees zijn, wordt de taal en culturele barrière opgeheven. Die zorgen er nu nog vaak voor dat mensen liever niet naar een verzorgingshuis gaan." Op de aparte afdeling voor Suryoye zou ook rekening gehouden kunnen worden met het eetpatroon van de Suryoye. Aygur: "Tijdens de vasten eten we alleen plantaardig voedsel. Dat vraagt het geloof van ons. Dat hoort bij onze identiteit. Het zou fantastisch zijn als De Posten daar rekening mee wil houden."
Oudere Suryoye zijn nu nog op zorg aangewezen in puur Nederlandse verzorgingshuizen. Dat geldt ook voor de 88-jarige moeder van Jusuf Kara (64). Zij wordt, na een hersenbloeding waardoor ze eenzijdig verlamd raakte en ook niet meer kan praten, al meer dan drie jaar verzorgd in De Cromhoff. Ze wordt geholpen door Nederlandse verpleegsters, waarvan niemand haar taal spreek. "Maakt ons op zich niet zo veel uit", zegt Jusuf. "Voorop staat dat ze goede zorg krijgt. En daar hebben we absoluut geen klagen over. De Nederlandse zorg is echt perfect. De zusters doen hun werk erg goed."
Dat zijn moeder zich er niet verloren hoeft te voelen, heeft ze ook voor een groot deel aan Jusuf te danken. Die komt elke dag twee keer twee uur op bezoek. "Dat verdient ze ook", zegt hij. "Ze is niet alleen mijn moeder, maar ook mijn vader en broertje tegelijk. Zij heeft altijd voor mij gezorgd. Toen ik nog maar drie maanden oud was is mijn vader vermoord door de Turken. Sindsdien kwam alles op haar schouders terecht. Nu is het mijn beurt om haar te helpen. 's Avonds help ik haar altijd met eten. Ik heb meer tijd dan de zusters aan haar kunnen besteden."
Hij hoorde gisteren van het plan van De Posten om specifieke hulp te geven aan zijn landgenoten. Er wordt nog onderzocht hoe die hulp precies moet worden opgezet. Jusuf Kara: "Als daarvoor mensen worden ingeschakeld die onze taal spreken dan wordt de drempel om hulp in te schakelen een stuk lager. Nu communiceren we nog vaak met handen en voeten."

Een aparte afdeling zorgt er voor dat we onze identiteit overeind kunnen houden. Dat zou echt fantastisch zijn voor onze oudere landgenoten.

The articles published on this site represent the opinion of their writers and not the opinion of the webmaste